perjantai 20. tammikuuta 2017

Sidonta

Ja jäljelle jää vielä sidonta kun loimen luonti ja loimen rakentaminen puihin on käyty läpi. 




Pitkä keskinyöri tulee vipusista ja menee oman niisivarsiparinsa takaa. Mahdollisimman keskeltä lointa, jotta eivät hierrä loimilankoja. 




Muuttumaton sidonta menee aina samalla tavalla. Lyhyt keskinyöri on kiinni alaniisivarressa ja kiinnittyy ylävälittäjään. Pitkä keskinyöri tulee oman parinsa takaa. Tässä on hyvä muistaa muistisääntö läheltä lähelle ja kaukaa kauas. 

Ylävälittäjä asetetaan hieman yläviistoon, alavälittäjä vaakatasoon. 




Rakenteessa sidonta oikeassa alakulmassa. Jokainen vaakarivi vastaa niisivartta ja pystyrivit ovat polkusia. Rakenteessa olevat mustat merkit tarkoitavat, että niissä kohdissa polkunen sidotaan alavälittäjään. Valkoisen merkin kohdalla ylävälittäjään, nyöri menee alavälittäjäparinsa etupuolelta (kutojan puolelta).

Kun sidontaa tehdään, katsotaan, että välittäjien väli on suunnilleen sama kuin alavälittäjän ja polkusten. Silloin viriö pääsee aukeamaan kaikista parhaiten. 




Muuttuva sidonta tulee rakenteesta. Rakennetta pidetään ylösalaisin. 




Jos viriö ei ole aivan tasainen voidaan sidontaan merkata nyörit, joita on kiristettävä.


2 kommenttia:

  1. Moi! Miten tiedät mitä nyörejä sinun pitää kiristää? Kiristätkö niitä siis kun vipuskarat on otettu pois (en ole varma termistä mutta siis ne puikot jotka pitävät vipuset ylhäällää lukossa).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kun sulkukarat otetaan pois, tarkistetaan, että viriö aukeaa kunnolla. poljetaan jokaista poljinta vuorollaan ja tarkistetaan, että laskussa olevat langat ovat samassa tasossa. Jos ei ole, niin katsotaan mille varrelle ne langat on niisitty, jotka jää muita ylemmäs. eli kiristetään sitä nyöriä, joka tulee polkusesta tuota vartta vastaavaan välittäjään.

      Poista